از مهمترین مواردی که در زیبایی پوست صورت و بدن به خصوص در بانوان تاثیر دارد، حذف موهای زائد می باشد. علاوه بر ظاهر ناخوشایند موها احتمال بروز جوش های چرکی و تحریک شدن مداوم پوست وجود دارد.
به طور کلی دو نوع سیستم برای برطرف کردن موهای زائد وجود دارد:
1- سیستم های لیزری شامل دستگاه های الکساندریت(طول موج پایین) ،دایود و لیزر با طول موج بالا
2- سیستم های غیر لیزری (سیستم های نوری لامپ های زنون) شامل دستگاه های ای لایت (E-LIGHT) و آی پی ال (IPL) که با سیستم فلش لامپ زنون کار می کنند و علاوه بر نور از رادیوفرکانس نیز به طور همزمان استفاده می کند و به همین دلیل روی موهای کم رنگ (طلایی ، سفید) اثر بهتری دارد.
موهای زائد عموما در این سه مرحله هستند:
1- آناژن ( مرحله رشد ) :
• طی آن مو دارای حداکثر ضخامت و رنگ است، در این مرحله اشعه لیزر بیشترین اثر تخریبی را بر روی فولیکول مو دارد.
2- کاتاژن ( مرحله توقف رشد ) :
• ضخامت فولیکول رشد یافته کاهش می یابد و از پیاز مو که وظیفه تغذیه رسانی دارد جدا می شود.
3- تلوژن ( مرحله استراحت ) :
• دراین مرحله تمام فعالیتهای رشد متوقف می شود، در نواحی مختلف بدن این دوره تفاوت دارد، مرحله تلوژن در موی سر به مدت 100 روز و در نواحی دیگر بدن تا 6 ماه طول می کشد.
آیا لیزر موهای زائد روش مناسبی برای پوست شما است؟
• در حقیقت هنگامی که موضوع برداشتن موهای صورت و بدن به میان میآید، روشهای مختلفی برای این کار وجود دارد. شما میتوانید همه این روشها را امتحان کنید اما در نهایت پس از چند روز موها دوباره رشد خواهند کرد و معمولاً با خارش همراه هستند. پرتوی لیزر با دقتی که دارد بر روی سلولهای رنگدانه مو تمرکز میکند و آنها را از یکدیگر تشخیص میدهد. هنگامی که ملانین در مو شناسایی میشود و مورد هدف قرار میگیرد، لیزر موهای زائد تمام ساقه و ریشه مو را میسوزاند.
لیزر موهای زائد چگونه عمل می کند؟
• لیزر در واقع پرتوهای نور تکفام شده هستند که روی طول موج دلخواه ما برای مقاصد خاص تنظیم می شوند و بنا به نیاز ما می توانند اثرات متعددی در ناحیه مورد نظر داشته باشند. ریشه موجود در هر تار مو رنگدانه ای به نام ملانین دارد که هنگام رویش مو فعال شده و همه بدنه تار مو را به رنگ تیره (سیاه، قهوه ای روشن و تیره یا بلوند) در می آورد.
• لیزر موهای زائد روی ملانین های موجود در ریشه مو متمرکز شده و روی آن ناحیه اثر می کند و نهایتا منجر به نابود شدن ریشه مو می گردد. بنابراین هرچه موی فرد تیره تر و ضخیم تر باشد لیزر اثر بهتری بر روی آن خواهد داشت.
• از طرفی به علت وجود ملانین در خود پوست، روشن بودن پوست باعث می شود لیزر بر روی خود پوست اثر نکرده و منجر به سوختگی پوست نشود، لذا افراد با پوست های روشن و موی ضخیم و تیره بهترین کاندید لیزر موهای زائد می باشند.
انواع لیزر موهای زائد
دستگاههای لیزر موهای زائد اصولا دارای 3 طول موج هستند. ( 755nm یا الکساندرایت، 800nm یا دایود و 1064nm یا ND-YA )
1- لیزر الکساندرایت:مناسب برای پوستهای روشن و معمولی
2- سیستم لیزر دیود: مناسب برای پوست های معمولی رو به تیره جذب این طول موج در ملانین تاحدی کمتر از لیزرهای الکساندریت و بیشتر از Nd: YAG ، IPL ها می باشد.
3- لیزرهای ان- دی /یگِ (Nd:YAG Laser Long Pulsed) : برای پوست های تیره و برنز شده، ایمنتر و موثرتر مورد استفاده قرار میگیرند.
استفاده از ژیلت بعد از لیزر موهای زائد
• در حین دوران درمان برای اصلاح ناحیه ای که لیزر شده است، فقط از ژیلت استفاده کنید
نکات قبل از لیزر موهای زائد
• بیمارانی که پوست تیره تر دارند باید از کرم های روشن کننده استفاده کنند و پوست ناحیه را قبل از لیزر روشنتر کرده باشند .
• بیمار باید از کندن مو به وسیله موم یا اپیلاسیون از ۶ هفته قبل از لیزر خودداری کند اما می تواند ازتراشیدن یا کرم های موبر استفاده کند.
• بیمار باید ناحیه مورد درمان را یک روز قبل از لیزر موهای زائد بتراشد به نحوی که تنها یک میلیمتر از نوک مو از پوست بیرون باشد.
• از 2 هفته قبل از درمان از برنزه کردن با آفتاب یا سولاریوم خودداری کنید. پوست ناحیه تحت درمان نباید به واسطه آفتاب و سولار التهاب و سوختگی داشته باشد در صورتی که واضح برنز باشید بهتر است لیزر ND-YAG انجام شود .
• از دارو های لایه بردار به مدت 2 ماه قبل از لیزر موهای زائد استفاده نکرده باشید.
• لیزر موهای زائد در بارداری:
در صورت بارداری و یا اقدام برای بارداری استفاده از لیزر ممنوع است و در دوران شیر دهی ،به دلیل اختلالات هورمونی به وجود آمده با تایید پزشک و تعهد بیمار امکان پذیر است .
• در صورت استفاده از داروهای: ماینوکسیدیل، فنی تویین، سیکلوسپورین ، ایزوترتینوئین ، راکوتان( آخرین مصرف 4 ماه و دوز بالا 6 ماه قبل باشد دوز خیلی پایین با ویزیت پزشک )، کورتون،Retin_A،اطلاع دهید در صورت لزوم در موارد خاص حتما با پزشک وقت مشاوره داشته باشید.
• در صورت داشتن سوابق بیماری از قبیل عصبی و روحی، اختلالات هورمونی، بیماری ویتیلیگو، MS، کیست تخمدان، نازایی، حساسیت پوستی و دارویی، بیماری های تیرویید، پریود نامنظم، سابقه تبخال، دیابت اطلاع دهید در موارد خاص حتما با پزشک وقت مشاوره داشته باشید.
• بیماری های فعال پوستی مثل اگزما، کهیر، هرپس (تبخال)، و جوش فعال نداشته باشید.در صورت داشتن، کار لیزر در نواحی انجام نمی شود.
• در صورت تزریق ژل و بوتاکس حتما به اپراتور خود اطلاع دهید.
• در صورت استفاده از کرم ، لوسیون ، مام ، بادی اسپلش، اسپری و هر گونه مواد آرایشی حتما قبل از لیزر ، آن ناحیه شسته شود.
• در طول لیزر موهای زائد در صورت استفاده از داروهای پوستی و خاص اطلاع دهید .
استفاده از پماد بی حسی قبل از لیزر
• در روز درمانی لیزر موهای زائد پس از پاک کردن کامل ناحیه از هر نوع کرم یا ضد آفتاب، می توان حتی بدون بی حسی لیزر را انجام داد ولی برای بیماران حساس به درد می توان از پماد زایلاپی، لیدوکایین، زایلوژل برای بی حس کردن نواحی 30 دقیقه قبل از انجام لیزر استفاده کنید.
ولی قبل از انجام کار حتما بی حسی با آب و شامپو کاملا شستشو و خشک شود.از مصرف این داروها برای وسعت زیاد باید پرهیز نمود زیرا می توانند فرد را دچار کاهش فشار خون و علائم مسمومیت با لیدوکائین نمایند. در اغلب موارد خنک شدن پوست توسط اسپری خنک کننده یا باد خنک که اصولا همراه لیزر درمانی موهای زائد باید وجود داشته باشند برای ایجاد بی حسی کفایت کرده و بهتر است در استعمال داروهای بی حسی تا حدامکان صرفه جویی شود مگر در موارد خاص مثلا لیزر ناحیه تناسلی که دردناکتر است.
زمان مناسب شیو قبل از لیزر
• 2 ساعت قبل از لیزر موهای زائد، موهای ناحیه ی مورد نظر را با ژیلت کاملا اصلاح کنید ( برای کسانی که حساسیت دارند با ریش تراش موزر بتراشند به طوری که اصلا هیچ ساقه مویی روی سطح پوست نماند زیرا ساقه مو موجب کاهش اثر بخشی و همچنین خطر احتمالی سوختگی می شود). موها حتما باید ضخیم و تیره باشند 20% از افرادی که موی نازک دارند ممکن است پر مویی و موهای زبر برایشان ایجاد شود.