کلاژن فراوان ترین پروتئین موجود در بدن می باشد.این پروتئین ماده اصلی بافت های همبند مانند: تاندون ها، رباط ها، پوست و عضلات است که در سرتاسر بدن وجود دارد. این پروتئین نقش مهمی از جمله ایجاد ساختار پوست و تقویت استخوان ها در بدن ایفا می کند.
فواید کلاژن
جذب این پروتئین فواید بسیاری دارد که در ادامه به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد. تمامی این مزایا برگرفته از تحقیقات مختلف و مشاهده نتایج می باشد:
سلامتی پوست
کلاژن می تواند سلامت پوست را بهبود دهد زیرا یکی از اجزای اصلی سازنده پوست می باشد. این ماده در کیفیت بافت پوست تاثیر به سزایی دارد. همچنین خاصیت ارتجاعی و رطوبت پوست را افزایش می دهد.
جلوگیری از پیری پوست
با افزایش سن، میزان تولید کلاژن در بدن کاهش می یابد. به همین علت پوست خشک شده و چین و چروک ها ظاهر می شوند. با گذر زمان بهتر است مصرف مکمل های این پروتئین در کنار وعده های غذایی گنجانده شود. این مکمل ها روند پیری پوست را کند می کنند. با مصرف مکمل حاوی 2.5 الی 5 گرم در طول 8 هفته تفاوت ایجاد شده کاملا قابل مشاهده می باشد.
تحریک به تولید پروتئین
مصرف کلاژن پوست را تحریک به تولید پروتئین های دیگری مانند الاستین و فیبریلین می کند که به ساختار پوست بهبود می بخشند. در بعضی موارد مشاهده شده که این ماده مانع از بروز آکنه می گردد.
کمک به مفاصل و جلوگیری از پوکی استخوان
مصرف کلاژن به تسکین درد مفاصل کمک می کند. این پروتئین یکپارچگی غضروف را حفظ می نماید. هرچه سطح آن در بدن کاهش یابد خطر ابتلا به اختلالات مرتبط با مفاصل بیشتر می شود. وجود کلاژن کافی در بدن پوکی استخوان را به تاخیر می اندازد. مصرف مکملی حاوی 10 گرم از این ماده به مدت دو سال به مفاصل آرامش می دهد و درد آن ها را آرام می کند. مصرف این پروتئین به ورزشکاران نیز توصیه می شود.
تاثیر کلاژن بر روی موها
یکی دیگر از خواص مهم کلاژن تاثیر آن بر روی داشتن موهایی سالم و زیبا می باشد.این ماده منجر به تولید اسید آمینه سازنده موها می گردد. مو از پروتئین کراتین تشکیل شده است. آمینواسیدها به تولید کراتین کمک می کنند و در نهایت کلاژن نیز آمینواسیدها را می سازد. به طور کلی بدن با دریافت هرگونه پروتئین آن را می کشند و به آمینواسید تبدیل می کند تا پروتئین های مورد نیاز خود را مجددا تولید کند.
جلوگیری از آسیب به فولیکول مو
کلاژن از آسیب ها و بیماری هایی که فولیکول موها را تحت تاثیر قرار می دهد جلوگیری می کند. زیرا در نقش یک آنتی اکسیدان با رادیکال های آزاد موجود در اطراف فرد مبارزه می کند و از فولیکول ها محافظت می نماید. میزان نقش آنتی اکسیدانی این ماده در بدن نامشخص است اما با این حال چنین کاربردی دارد. یکی از دلایلی که به مرور زمان موها نازک تر شده و دیگر قدرت قبل را ندارند کاهش این پروتئین در سطح پوست (جایگاه قرارگیری فولیکول ها) است. بنابراین با ترمیم پوست سر، ریزش مو نیز متوقف می شود. در موارد اندکی مشاهده شده که افزایش کلاژن روند سفید شدن موها را کند کرده باشد و این موضوع به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن اتفاق می افتد.
مکمل کلاژن
در سال های اخیر مصرف مکمل های حاوی کلاژن رواج یافته است. اکثر این مکمل ها هیدرولیز می شوند؛ به این معنا که مولکول کلاژن شکسته شده و جذب آن برای بدن آسان تر می گردد. علاوه بر این مکمل ها مواد غذایی متنوعی مانند مایع استخوانی دارای این پروتئین هستند که با مصرف آن ها می توان میزان کلاژن بدن را افزایش داد.
چه مواد غذایی کلاژن دارند؟
مصرف کلاژن را به راحتی می توان وارد برنامه غذایی خود نمود. بافت پیوندی همه پستانداران از این پروتئین تشکیل شده است بنابراین مصرف گوشت گاو، مرغ و ماهی را فراموش نکنید. سوپ یا آبگوشت حاوی مایع استخوانی انتخاب بسیار مناسبی برای تامین این ماده در بدن می باشد. ویتامین C به تولید طبیعی کلاژن در بدن کمک می کند.