در گذشته بسیاری از اقدامات پزشکی مربوط به پوست، با هدف درمان بیماریهای پوستی انجام میگرفت، با گذشت زمان این روشها جنبه زیباسازی نیز پیدا کردند. اکنون که زیبایی به یکی از مهمترین نیازهای روانی بشر تبدیل شده، اقدامات پزشکی متدوالی ابداع شدهاند که صرفاً با هدف زیباسازی انجام میشوند. تزریق فیلر خط خنده یکی از اینگونه اقدامات میباشد که میتواند عوارض متعددی نیز به دنبال داشته باشد به همین دلیل رعایت متداولترین مراقبتهای بعد از فیلر خط خنده برای پیشگیری و یا کاهش شدت آنها ضروری است. پیشنهاد میشود برای دریافت بهترین نتیجه با دکتر خوب برای تزریق ژل خط خنده مشورت کنید.
بهترین مراقبتهای بعد از فیلر خط خنده که باید جدی بگیریم
بدون استثنا، تمام زیباجویان پس از انجام تزریق فیلر خط لبخند با این پرسش مواجه میشوند که “بعد از تزریق ژل خط خنده چه باید کرد”، در جواب به این پرسش باید گفت که به دلیل حساس بودن موضع پس از تزریق باید آن را تا جای ممکن از خطراتی همچون عفونت و التهاب، دفورمگی و همچنین ژل تزریق شده را از جابجایی و تحلیل رفتن محفوظ نگاه داشت.
در ادامه اقدامات بعد از تزریق ژل خط خنده که توسط دکتر خوب برای تزریق ژل خط خنده را میتوان به شرح زیر بیان کرد:
- احساس خارش یا بروز تورم پس از تزریق فیلر خط لبخند طبیعی است و این علامت در برخی افراد از چند ساعت تا حتی چند روز پس از جلسه تزریق ادامه پیدا میکند. مراقب باشید که از خاراندن یا دستکاری کردن موضع تزریق جدا بپرهیزید. (اگر خارش موضع یا تورم سطح پوست بیش از 3 روز به طول انجامید حتما به پزشک مراجعه کنید)
- برای کاهش این تورم و خارشها میتوانید از قرار دادن کمپرسهای یخ در اطراف موضع تزریق کمک بگیرید (توجه داشته باشید که در ساعات اولیه پس از تزریق این کار خیلی مناسب نمیباشد و نباید کمپرس یخ را مستقیما روی موضع قرار داد، در این رابطه حتما با پزشک خود مشورت کرده و خودسر اقدامی نکنید)
- بلافاصله پس از تزریق از خندیدن و تغییر دادن بیش از اندازه میمیک صورت خود بپرهیزید (اجازه دهید که ژل تزریق شده به درستی در جای خود قرار گرفته و تثبیت شود)
- در روزهای اولیه خصوصا 48 ساعت ابتدایی پس از تزریق، از حرکت دادن، ماساژ دادن و فشار دادن موضع تزریق شده اجتناب کنید. (این کار میتواند موجب جابجا شدن یا دفورمه شدن ژل و به طبع ظاهر صورت شما بشود)
- توصیه میکنیم در هفته اول پس از تزریق، از قرار دادن موضع تزریق شده در برابر حرارت و به طور کلی از محیطهای بسیار گرم نظیر استحمام با آب داغ، سونا و جکوزی، همچنین حمام آفتاب و سولاریوم و …، دوری کنید.
- محلی را که ژل به آن تزریق شده در مقابل نور مستقیم خورشید قرار ندهید، پس از تزریق فیلر، پوست موضع مقداری حساستر میشود که در این حالت اشعه فرابنفش نور خورشید میتواند به آن آسیب وارد کند. (میتوانید از کرمهای ضد آفتاب برای این منظور استفاده کنید)
- یکی از مراقبتهایی که پس از انجام فیلر خط خنده که بسیار نادیده گرفته میشود تماس آب جوش با موضع تزریق شده است. اگر تزریق ژل فقط در قسمت خط خنده انجام شده باشد نباید صورت را بیش از اندازه با آب گرم شست و شو داد و در صورتی هم که علاوه بر خط لبخند در لبها نیز تزریق شده باشند بهتر است در هفته اول پس از تزریق خصوصا در دو روز اول، از مصرف نوشیدنیهای بسیار داغ که حرارت بالایی به لبها منتقل میکنند اجتناب کنید.
- همچنین توصیه میکنیم 24 الی 48 ساعت بعد از تزریق ژل خط خنده (خصوصا اگر از نوع هیالورونیک اسید باشد)، از خوردن خوراکیهای سفت همچون نانهای سفت، ته دیگ، میوهها و شیرینیها سفت و غیره که فک را درگیر جویدن زیاد و طولانی کرده و فشار زیادی به آن وارد میکنند اجتناب کنید. زیرا کارکشیدن بیش از اندازه از فک در چند روز اول پس از تزریق اینژلها، ماندگای آنها را کاهش میدهد.
- تا یک هفته پس از تزریق نوشیدن آب فراوان را فراموش نکنید.
- پرهیز از مصرف الکل و همچنین استعمال سیگار از دیگر توصیه پزشکان در این رابطه میباشد.
- به هیچ عنوان مواد ضد عفونی کننده الکلی را بر روی موضع تزریق شده نزنید، زیرا الکل پوست موضع را خشک و التهاب و حساسیت را افزایش میدهد.
- در روز اول بعد از تزریق از مصرف داروهای ضد التهابی و ضد درد اجتناب کنید (مگر داروهایی که خود پزشک برای شما تجویز کرده باشد)
- میتوانید در روزهای ابتدایی پس از تزریق با زدن ماسک (خصوصا ماسکهای پارچهای)، موضع را از آلودگیهای محیط محفوظ نگاه دارید.
- هرچند انجام آرایش در موضع تزریق شده تاثیری بر روی ژل نمیگذارد اما به دلیل احتمال بروز عفونت و همچنین نا مرغوب بودن مواد آرایشی توصیه میکنیم که در چند روز اول از انجام آن بپرهیزید.
- تا سه روز پس از تزریق استحمام و شست و شوی زیاد موضع اقدام مناسبی نیست و تا جای ممکن باید از انجام آن پرهیز کرد.
- از مهمترین نکات برای مراقبت از فیلر، احتیاط به هنگام خوابیدن میباشد، به طور کلی پس تمام تزریقهای زیبایی از جمله فیلر خط لبخند، باید تا جای ممکن مراقب بود که در هنگام خواب به موضع تزریق شده فشار وارد نکنیم.
- اگر پس از تزریق ژل دچار واکنشهای آلرژیکی نسبتا شدید بشوید لازم است که ضمن مراجعه به پزشک، آثار به جا مانده ژل را از بین ببرید. در ژلهای موقت که غالبا از نوع فیلرهای اسید هالورونیک هستند این واکنشهای آلرژیکی نهایتا تا 6 ماه ماندگاری دارند اما میتوان زودتر از موعد از بین رفتن خود به خودی ژل و اثرات آلرژیکی آن، به کمک تزریق آنزیمهای هیالورونیداز آثار ژل را به سرعت از بین برد.
- نتایج تزریق فیلر به سرعت نمایان نمیشوند، برای دیدن نتایج باید مقداری صبور بود.
- پس از گذشت چندین هفته بعد از تزریق، ژل تزریق شده در جای خود تثبیت شده و نسبتا مقاومت بیشتری نسبت به روزهای اول پیدا میکند اما باز هم در برابر فشارها و ضربات سنگین آسیب پذیر میباشد.
تاثیر مراقبتهای بعد از فیلر خط خنده بر ماندگاری ژل خط خنده
میدانیم که فیلرهای هیالورونیک اسید رایجترین نوع ژل خط خنده بوده و ماندگاری آنها معمولا چیزی بین 6 تا 18 ماه میباشد اما به طور کلی باید این نکته را ذکر کرد که ماندگاری ژل خط خنده در همه افراد یکی نیست زیرا عوامل متعددی هستند که مستقیم یا غیر مستقیم میتوانند بر روی میزان ماندگاری این ژلها اثیر بگذارند. در ادامه چند مورد از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر طول دوران ماندگاری ژلهای خط خنده را شرح میدهیم:
- نوع ژلی که تزریق میشود: نوع ژل اصلیترین فاکتور در ماندگاری ژل میباشد، هرچه جنس ژلی که تزریق میکنیم با کیفیتتر باشد ماندهگاری بیشتری دارد و هرچه ماده سازنده ژل رقیقتر باشد ماندگاری آن نیز بیشتر میشود.
- میزان تزریق ژل: میزان تزریق نیز با ماندگاری ژل خط خنده نسبت مستقیم دارد، هرچه مقدار ژلی که تزریق میشود کمتر باشد ماندگاری آن نیز کمتر است.
- محل تزریق: بخشهایی از پوست هستند که در طول شبانه روز فشار بیشتری را نسبت به دیگر نواحی بدن متحمل میشوند، طبیعی است که ژل تزریقی در این نواحی نیز از طول عمر کمتری برخوردار باشد.
- شرایط پوست: ماندگاری این ژلها در پوستهای خشک که انتعطاف پذیری کمتری دارند کوتاهتر میباشد.
- سن: با افزایش سن رطوبت و انعطاف پذیری پوست کاهش مییابد و در نتیجه توان پوست در حفظ این ژلها نیز کمتر میشود. بنابراین سن فرد نیز میتواند بر روی مدت زمان ماندگاری ژل اثر غیر مستقیم بگذارد.
- عمقی که ژل در آن تزریق میشود: همه ژلها در یک عمق تزریق نمیشوند، بعضی از ژلها باید در عمق کم و برخی دیگر در عمقی بیشتر تزریق شوند. میزان ماندگاری این نوع ژلها با یکدیگر برابر نیست.
- مهارت و تجربه پزشک: مهارت و تجربه پزشک نیز در مدت زمان ماندگاری ژلها اثر گذار است. به عنوان مثال اگر پزشک ژلی را که باید در عمق کم تزریق کند به اشتباه در عمقی بیشتر تزریق کند، ماندگاری آن کاهش پیدا میکند.
- رعایت یا عدم رعایت مراقبتهای فیلر خط خنده: همانطور که گفتیم توجه به اقدامات بعد از تزریق ژل خط خنده در مدت زمان ماندگاری آن بسیار موثر است. به عنوان مثال بلافاصله پس از تزریق ژل خط خنده تا چندیدن روز نباید بر روی موضعی که ژل تزریق شده است خوابیده و وزن بدن را روی آن انداخت، زیرا میتواند آن را بدفرم کند. بنابراین با توجه کردن به مراقبتهای بعد از فیلر میتوان ماندگاری آن را تا حد زیادی افزایش داد.
کاهش عوارض با انجام مراقبت بعد از تزریق ژل خط خنده
انجام فیلر خط خنده عاری از عارضه نبوده و زیباجویان ممکن است پس از تزریق ژل یک یا چند مورد از عوارض احتمالی آن را تجربه کنند. همانطور که اشاره کردیم، رعیات مراقبت بعد از تزریق ژل خط خنده در کاهش و حتی پیشگیری از عوارض آن موثر میباشند بنابراین در ادامه این مقاله ضمن معرفی عوارض احتمالی پیرامون اقدامات لازم برای کاهش عوارض نیز صحبت خواهیم کرد:
عوارض گفته شده میتوانند یک یا چند مورد از موارد زیر باشند
- احساس تورم و قرمزی و حتی درد خفیف در محلی که تزریق انجام داده ایم که علائمی موقتی بوده و پس از گذشت نهایتا سه روز محو میشوند. (برخی افراد ممکن است مقداری بیحسی خفیف را هم در ناحیه تزریق شده تجربه کنند)
- بروز عفونت در محل تزریق
- خونریزی و کبودی بسیار خفیف پوست محل تزریق
- تغییر رنگ پوست و بروز لکههای پوستی: هیپو پیگمانتاسیون (لکههای روشنتر از پوست) و هیپر پیگمانتاسیون (لکههای تیرهتر از پوست)
- تزریق نادرست فیلر توسط پزشک (به عنوان مثال تزریق در مکان اشتباه یا بیش از اندازه) یا جابجا شدن آن نیز میتواند یکی از عوارض احتمالی باشند (تزریق نادرست ژل توسط پزشک عوارضی همچون نا متعادل شدن ظاهر و یا دفرمه شدن صورت را به دنبال دارد، همچنین تزریق بیش از اندازه موجب افزایش پیداکردن شدت دیگر عوارض میشود)
- شکل گیری برجستگیهایی در زیر پوست (بافتهای زیر پوستی)
- گاهی اوقات ممکن است پس از تزریق بیمار در ناحیه تزریق شده احساس سفتی کند
- ممکن است در ناحیه تزریق شده ترشحاتی مشاهده شود، این ترشحات معمولا با خارش همراه میشوند (گاهی نیز ممکن است این ترشحات ناشی از شکل گیری عفونت در پوست باشند)
- برخی از عوارضی که بروز میکنند، ناشی از واکنش ماده فیلر با سایر محصولات موضعی (نظیر داروهای ضد التهابی موضعی و یا سم بوتاکس) موجود در ناحیه تزریق میباشند.
- در موارد بسیار نادر و کم شایع تزریق فیلر میتواند منجر به عفونت خون، ایجاد آسیبهای بافتی وحتی انسداد رگ بشود.
* همانطور که تا اینجا متوجه شدهاید، فیلر خط خنده میتواند عوارض جانبی متنوعی داشته باشد، اما جای نگرانی وجود ندارد چراکه میتوان با رعایت مراقبتهای پیش از تزریق و همچنین انجام نکات برای مراقبت فیلر خط خنده از بروز این عوارض پیشگیری کرد و یا شدت آنها را کاهش داد. چکیده و خلاصه این مراقبتها و رویههای ایمنی موارد زیر میباشند:
- کیفیت و همچنین اصالت فیلری که تزریق میشود بسیار اهمیت دارد، بنابراین سعی کنید حتما به یک کلینیک معتبر و یا یک پزشک متبحر و با تجربه مراجعه کنید.
- بهتر است قبل از انجام تزریق فیلر، مشکلات و بیماریهای دهان و دندان را برطرف کرده باشید زیرا بهداشت دهان و دندان احتمال بروز عفونت را کاهش میدهد.
- از مهمترین مراقبتهای پس از فیلر خط خنده پرهیز از فشار دادن و دستکاری کردن موضع تزریق میباشد.
- رعایت بهداشت فردی و شست و شوی منظم دستها بهترین راه پیشگیری از عفونتهای ثانویه است.
- مصرف کامل و منظم داروهایی که پزشک متخصص برای شما تجویز میکند اهمیت دارد.
- میبایست از مصرف خود سر داروهای ضد درد و ضد التهاب پرهیز کرد.
- بلافاصله پس از انجام فیلر از مواد آرایشی استفاده نکید.
- حداقل به مدت دو هفته پیش از جلسه تزریق از مصرف الکل و همچنین استعمال دخانیات دوری کنید
- اگر دچار استرس و یا اضطراب شدید و در کل در شرایط روانی نا مناسبی هستید، جلسه تزریق را به تعویق بیاندازید.
- اگر بیماری خاصی داشته و یا داروهای خاصی را مصرف میکنید حتما از قبل پزشک خود را در جریان قرار دهید.
- طرز خوابیدن از پر اهمیتترین روشهای مراقبت میباشد (به هیچ عنوان دمر نخوابیده و وزن سر را بر روی صورت خود قرار ندهید)
- پس از تزریق فیلر، پوست حساستر میشود لذا از قرار دادن آن در مقابل نور مستقیم خورشید اجتناب کنید.
- نکته بسیار مهم: این روش برای بیماران مبتلا به بیماریهای زمینهای نسبتا خاص همچون بیماری دیابت و همچنین اختلال نقص سیستم ایمنی (همچون بماریهای اچ آی وی، پسوریازیس و …) خیلی توصیه نمیشود و حتما باید با اجازه پزشک متخصص انجام شود.